• Trabzon 22 °C
  • Rize 15 °C
  • Artvin 6 °C
  • Gümüşhane 5 °C
  • Giresun 19 °C

Trabzon

Güncelleme :18.12.2017 11:31|Haber Tarihi :18.12.2017 11:31

Trabzon’un eşsiz lezzeti Hamsiköy Sütlacı

Trabzon’un eşsiz lezzeti Hamsiköy Sütlacı Trabzon’un eşsiz lezzeti Hamsiköy Sütlacı Trabzon’un eşsiz lezzeti Hamsiköy Sütlacı

Türk Mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan Karadeniz mutfağında Trabzon’a ait lezzetlerde ayrı bit yer tutar. Bunların arasında en önemlilerinden birisi ise Hamsiköy Sütlacıdır.

 

Trabzon’un Maçka İlçesine bağlı olan Hamsiköy, il merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafededir. Yaklaşık bin 300 merete rakımda Zigana dağının eteğinde ve Zigana Geçidinin yakınında kurulmuş olan Hamsiköy, eski bir Rum yerleşimi. Cumhuriyet döneminde Rumların terk ettiği köye Başka Çaykara ilçesi olmak üzere birçok yerden gelen vatandaşlar yerleşti. Köyün ismi Arapça Hamse kelimesinden gelirken zamanla Hamsi olarak yerleşti.

Köyde başlıca gelir kaynağı hayvancılık olurken bölgenin farklı florasından ve eşsiz güzellikteki yaylalarından beslenen hayvanlardan elde edilen sütten yapılan Sütlaç ise yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Hamsiköy sütlacının yapımı köyde çok eski yıllara dayanmasına rağmen 1920’li yıllardan itibaren ününü duyurmaya başladı. Bölgedeki hayvanlardan elde edilen kaliteli sütten yapılan sütlaç, pirinç, şeker ve tuzun özel tekniklerle pişirilmesi ile elde ediliyor. Sütlacın en önemli özelliklerinden biri ise çok hafif olması ve midede şişkinlik yapmamasıdır.

trabzon’un-essiz-lezzeti-hamsikoy-sutlaci.jpg

Hamsiköy Sütlacının paylaşımı

Hamsiköy sütlacının malzemeleri şu şekilde; 2 buçuk litre süt. 2 kase pirinç, 2 su bardağı toz şeker. 1 yumurta ve 1 çay kaşığı ucu kadar tuz. Ayrıca servis ederken üzerine isteğe göre öğütülmüş fındıkta konulabilir.

Hamsiköy Sütlacı nasıl yapılır?

Bu eşsiz lezzetin ise çok özel bir tarifi bulunuyor. Geniş bir tencereye konulan süt kaynamaya bırakılır. Başka bir tencereye koyacağınız 2 su bardağı pirinci süt kaynayıncaya kadar geçecek sürede pişirin. Kaynamaya başlayan sütün içerisine şekerinizi koyduktan sonra pişen pirinci ilave edin ve kaynamaya bırakın. Tuz ve yumurtanızı da sütün içerisine koyarak 10 dakika kadar daha kaynamaya bırakın ancak sürekli karıştırın.

Son olarak kıvamını alan sütlacı, topraktan yapılan sütlaç çömleklerine koyarak fırına yerleştirin ve üzeri kızarana kadar pişirin. Zevkinize göre fırınladığınız Sütlacınızı üzerine öğütülmüş fındık koyarak servis edebilirsiniz.  

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum eklendi.

Diğer Haberler
  • Gözaltına Alınıp Trabzon'a getirildiler17 Ekim 2016 Pazartesi 22:01
  • Akçaabat'da Genç kıza bıçak saplandı12 Ekim 2016 Çarşamba 15:23
  • Ortahisar'ın, 2017 Yılı Programı kabul edildi12 Ekim 2016 Çarşamba 14:18
  • Trabzon'da 4 asker tutuklandı10 Ekim 2016 Pazartesi 20:21
  • çaykara'da kaza 1 ölü10 Ekim 2016 Pazartesi 20:15
  • Trabzon'da 94 bin TL'yi neden yaktı10 Ekim 2016 Pazartesi 14:14
  • Trabzon’da uyuşturucu Operasyonu 7 Gözaltı08 Ekim 2016 Cumartesi 14:34
  • Trabzon’da Afgan kadına 35 bıçak darbesi06 Ekim 2016 Perşembe 15:02
  • Trabzon’da Trafik Kazası: 1 Ölü03 Ekim 2016 Pazartesi 12:52
  • Trabzonda Eczacılara darp kamerada02 Ekim 2016 Pazar 13:35
  • ÜYE İŞLEMLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Haber 61 İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Telefon: 462 326 73 73 Pbx - 532 456 71 41 / Faks : 0462 326 73 73 Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA